Zalm met sinaasappel uit de oven met risotto


ZALM MET SINAASAPPEL UIT DE OVEN MET RISOTTO

Hoofdgerecht – 45 min.


1 zalmfilet (goede kwaliteit)
50 gr risottorijst
1/2 sinaasappel
1/2 grote rode paprika
8 cm courgette
1 el amandelschaafsel
1/2 sjalot
1/2 knoflook
ong. 300 ml kokend water
1/4 tablet kippenbouillon
scheut witte wijn of 1 tl limoensap
1 tak dille
een paar takjes tijm (of 1/2 tl gedroogd)
3 el olijfolie
peper en zout


klein ovenschaaltje
wok
koekenpan
citruspers
maatbeker
rasp of gester


Verwarm de oven voor op 160˚C.

Rasp de sinaasappelschil. Halveer de sinaasappel en pers 1 helft uit.

Snijd de paprika in hele kleine blokjes (niet groter dan 0,5 cm)

Doe de sinaasappelschil, een klein beetje van de paprikablokjes, met de amandelschaafsel, 1 el olijfolie, peper en zout in een kommetje. Knip de dille erbij en roer alles door elkaar.

Leg de zalm in een klein ovenschaaltje. Bestrooi met peper en zout.

Verdeel het mengsel op de zalm.

Schenk de sinaasappelsap op de bodem van het ovenschaaltje.

Kook water in de waterkoker.

Snipper de sjalot en pers/ hak de knoflook.

Zet de zalm 20 min. in de oven.
Verhit ondertussen een wok met 1 el olie op laag vuur.

En maak in een maatbeker bouillon van 1/4 tablet kippenbouillon met 300 ml kokend water.

Fruit de sjalot en knoflook 1 min. Voeg de risottorijst toe en roerbak tot de rijstkorrels glazig worden. Blus af met witte wijn of citroensap. Voeg een scheutje kippenbouillon toe tot de rijst net onder staat en roer door. Strooi er wat peper over en voeg de takjes tijm toe.

Laat de rijst zachtjes 20 min. koken en voeg telkens een scheutje bouillon toe. Roer regelmatig door.

Als de zalm 20 min. in de oven heeft gestaan. Zet dan de oven uit en laat de zalm staan tot de risotto klaar is. (Maar niet langer dan 10 min, dan wordt hij te droog)

Als de  risotto nog ongeveer 8 min. moet, verhit je een koekenpan met 1 el olie op middelhoog vuur. Bak de courgette en paprika 5 min.

Proef of na 20 min. de risotto zacht is. Niet, voeg evt. nog een beetje water toe en kook een paar minuten langer. Is de risotto wel zacht, verwijder dan de takjes tijm.

Doe de courgette en paprika bij de risotto en meng goed door.

Leg de risotto op een bord (gebruik evt. een kookring) en leg de zalm erop. (Wees voorzichtig dat de zalm niet breekt.) Druppel de sinaasappelsaus over de zalm.

Garneer met wat fijn geknipte dille.