Stamppot van zoete aardappel met paksoi

stamppot zoete aardappel paksoi


De oer- Hollands stamppot met een Aziatisch tintje… mix&match  😀


STAMPPOT VAN ZOETE AARDAPPEL MET PAKSOI

Hoofdgerecht – 25 min.


250 gr zoete aardappel (ong. 1 grote of 2 kleintjes)
4 stelen paksoi
4 plakken rauwe ham (bijv. serrano of prosciutto)
1 el ketjap manis
1/2 paprika
1 bosui
1/3 rode peper


steelpan
wok of hapjespan
evt. stamppotstamper


Kook water in een waterkoker.

Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes van 1 x 1 cm. Doe de aardappel in een steelpan met kokend water uit de waterkoker. Breng aan de kook en kook 15 min. Draai na 15 min. het vuur uit en laat staan tot je klaar bent met de groenten.

Breek de stelen paksoi van de struik en snijd de groene bladeren van de witte stelen. Snijd de stelen in dunne halve maantjes en de bladeren in repen van 1 cm breed.

Snijd de rode peper (zonder zaadlijsten) in hele kleine stukjes en de paprika in kleine blokjes.

Als de aardappel nog 5 min. moet koken, verhit je een droge hapjespan op hoog vuur. Leg de plakken ham in de pan en bak uit tot ze knapperig zijn. Haal ze uit de pan en leg op een bord met keukenpapier.

Zet de (vieze) pan terug op het vuur, draai het vuur naar middelhoog. Doe de paprika, rode peper en stelen van de paksoi in de pan en roerbak 3 min. Voeg de groene bladeren van de paksoi en de bosui toe en roerbak 2 min. mee. Blus af met de ketjap, roer goed door en zet het vuur uit.

Giet de aardappels af en stamp met een stamper of vork tot een grove puree.

Schep je groente erbij en meng met een lepel door elkaar.

Breek/ snijd 3 van de 4 plakken ham in stukjes en roer door stamppot.

Leg de stamppot op een bord. Breek het overgebleven plakje ham in 2 stukken en steek deze in de stamppot.