Sabayon met appel & speculaas

Sabayon met appel

Heerlijk zacht en warm toetje!!


SABAYON MET APPEL & SPECULAAS

Toetje – 20 min.


7 gr boter
1/2 appel
1 speculaasje of 2 amaretti koekjes*
1/4 tl kaneel
1 ei
12 gr suiker
30 ml zoete wijn of likeur (wat je lekker vind)
* verkrijgbaar bij Xenos


garde
kleine pan
1 metalen of glazen kom, deze moet groter zijn dan de pan
2 kommetjes
wok- of hapjespan


Was de appel. Verwijder het klokhuis en snijd (met schil) in hele kleine stukjes van 0,5 x 0,5 cm.

We gaan een ei splitsen.

Neem de 2 kommetjes. Sla het ei met een mes open. Vervolgens breekt je het ei boven één van de kommetjes. Vang het eigeel in één van de eierschalen op terwijl het meeste eiwit in het kommetje loopt. Nu laat je het eigeel tussen de eierschalen heen en weer glijden terwijl het eiwit in het kommetje glijd. Ga zo door tot het eiwit volledig is opgevangen en het eigeel achter blijft. Wees voorzichtig, omdat er een kans bestaat dat je het eigeel lek prikt met een scherp hoekje van de gebroken eierschaal. Indien dit gebeurt, dus dat eigeel in het eiwit valt, dan kun je opnieuw beginnen met scheiden met een nieuw ei. Tenslotte doe je het eigeel in de metalen of glazen kom. We gebruiken alleen het eigeel.

Verwarm de boter in een wok en bak de appeltjes met kaneel in 6-8 min. goudbruin op laag vuur.

Kook water in een waterkoker.

Verkruimel de koekjes.

Doe een laagje kokend water in een pan en breng aan de kook. Klop met een garde de suiker door het eigeel. Zet de kom vervolgens op de pan met kokend water. Blijf met een garde kloppen tot een schuimige crème en klop vervolgens de wijn erdoor. Blijf kloppen tot het eimengsel bind tot een schuimige vla. Dit kan even duren, dus geef niet op en blijf kloppen tot het de dikte heeft van vla.

Doe de 1/3 van de appel in een mooi glas. Schenk daarop de sabayon en verdeel de rest van de appel erop. Garneer met de koekkruim.