Pittige chorizo- gehakballetjes met tomatensaus

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ideaal voor tapas avondjes…. succes gegarandeerd met deze balletjes!


PITTIGE CHORIZO- GEHAKTBALLETJES MET TOMATENSAUS

Tapas – 30 min.


Voor 10 stuks:
150 gr rundergehakt
50 gr (pittige) chorizo
12 amandelen
1 volle of meerdere kleine takken peterselie
1 tl olijfolie

Voor de tomatensaus
1 sjalotje
3 tomaten
1 tl tomatenpuree
1/4 tl chilipoeder
klein beetje zout
1 el olijfolie


wok
koeken- of hapjespan liefst met deksel
keukenmachine (zonder kan ook)


Snipper de sjalot en snijd de tomaten in stukjes.

Verhit een wok met 1 el olijfolie op laag vuur.

Fruit de ui 1-2 min.

Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 min mee.

Voeg de tomaten, chilipoeder (hou je niet van pittig doe dan wat minder) en een beetje zout toe. Roer alles door elkaar en laat het zachtjes pruttelen tot het een dikke saus wordt.

Ondertussen verwijder je het buitenste vliesje van de chorizo (snijd hem in over de lengte, pak een hoekje en trek het er voorzichtig af).
Snijd de chorizo in grove stukken. Heb je geen keukenmachine snijd dan de chorizo in hele kleine stukjes (maak ze niet te groot, dan vallen de balletjes uit elkaar).

Doe de grove stukken chorizo in de keukenmachine.

Doe de amandelen en blaadjes (met dunne steeltjes) peterselie erbij.

Maal kort tot kleine stukjes. Of als je geen keukenmachine hebt, hak je alles goed fijn.

Haal het mes van de keukenmachine uit de kom.

Doe het gehakt erbij en meng met een lepel door de chorizo.

Draai met je handen balletjes van walnoot grootte.

Check tussendoor de tomatensaus, even goed doorroeren en zet het vuur evt. wat lager. Wordt het te dik, voeg evt. een beetje water toe en/ of zet het vuur uit.

Verwarm een koekenpan met 1 tl olijfolie (er komt nog een hoop vet uit de chorizo, dus je hebt niet veel olie nodig) op middelhoog vuur.

Doe de balletjes in de pan en bak in 2 min. rondom goudbruin. Zet de deksel op de pan, draai het vuur wat lager en laat nog 4 – 5 min. garen. (De chorizo maakt de balletjes een beetje roze, daardoor lijkt het soms alsof ze niet gaar zijn. Wil je het zeker weten snijd dan 1 balletje doormidden en kijk of het gehakt gaar is. Maar gaar ze niet te lang, dan worden ze misschien droog, dat zou jammer zijn).

Doe de saus in een kommetje of glas en de balletjes in een schaaltje.

Muy rico!! (heel lekker in het Spaans)

Ideetje….Ook lekker als hoofdgerecht met met tagliatelle. Klik hier.