Pasta met witlof, abrikoosjes, ham uit de oven

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Dit is een golden oldie…. Een recept wat al jaren meegaat en altijd goed is. Dat komt door de lekkere combinatie van smaken, bitter, zoet en zout. Zeker de moeite waard en ook heel geschikt als je met meer mensen eet. (het was wel lastig om een mooie, lekker uitziende foto te maken, maar laat dat je niet weerhouden)  


PASTA MET WITLOF, ABRIKOOSJES, HAM UIT DE OVEN

Hoofdgerecht – 30 min. (incl. 20 min. oventijd)


50 gr pasta (bijv. penne, fusilli of wat je lekker vind)
1 stronk witlof
1 blik abrikozen
100 ml room (bijv. kook- of slagroom of mascarpone)
klein hoekje van een tablet kippenbouillon
1 tl tijm (gedroogd of vers, dan alleen de blaadjes)
5 plakjes ontbijtspek of rauwe ham (ik had nog  coppa di Parma liggen)
peper


eenpersoons ovenschaaltje (niet te groot, dan wordt de pasta droog en blijft de witlof hard)
steelpan


Verwarm de oven voor op 200˚C.

Kook water in een waterkoker.

Kook de pasta gaar in een steelpan volgens de aanwijzingen op de verpakking, met water uit de waterkoker.

Meng ondertussen de room met een beetje sap van de abrikozen, tijm, het stukje bouillontablet en wat peper. Proef of je het lekker vind, voeg anders nog wat sap van de abrikozen en/ of peper toe.

Snijd het kontje van de witlof af. Snijd de witlof in de lengte in 4-en en verwijder het harde midden. Snijd de kwarten nog een keer in de lengte doormidden.

Giet de past af en doe in een eenpersoons ovenschaaltje. Leg de witlof erop. Schenk het roommengsel erover. Verdeel de abrikoosjes over de witlof (kijk maar hoeveel je er gebruikt, half blikje is meestal genoeg). Dek af met de plakjes ontbijtspek.

Zet het schaaltje 15 – 20 min in de oven. Let op dat het spek niet aanbrand.