Paella

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Paella is een typisch Spaans gerecht en bevat, afhankelijk van de regio, als hoofdingrediënten: rijst, zeevruchten als vis en schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomatenbasis, garrofónes (speciaal soort witte bonen uit Valencia), snijbonen en saffraan. Paella kan op heel veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Een populaire manier van bereiding is veelal met erwtjes en paprika’s, alhoewel puristen erwtjes in de paella als misdaad zien. In Spanje is de bereiding van paella van oudsher een sociale zondagmiddag-gebeurtenis, veelal klaargemaakt door de mannelijke leden van de familie.

Je spreekt paella uit als ‘paeja’, in het spaans spreek je ‘ll’ uit als ‘j’, dus vanaf nu geen paellllja meer zeggen 😀  #wikipedia

Paella kan je dus op veel manieren klaar maken. Een paar voorbeelden:

  • Alleen vlees: kies voor 1/2 kipfilet en 1/4 chorizo worst
  • Alleen vis: Kies dan voor een mix van witvis en zeevruchten. Bijv. 1/2 kabeljauwfilet en 50 gr garnalen of zeevruchten.
  • Vlees en vis: Kies bijv. voor 5 cm chorizo, 1/3 kipfilet en 30 gr garnalen of zeevruchten.

Het is ideaal om restjes vlees, vis en groenten op te maken. Combineer naar wat je lekker vind.

Wil je paella echt goed maken, kies dan voor verse vis, garnalen en of zeevruchten.
Ik heb voor dit recept ingrediënten gebruikt die je in de supermarkt kan krijgen.


PAELLA

Hoofdgerecht – ongeveer 35 min.


1/2 kipfilet
100 gr zeevruchtenmix* (AH, diepvries)
1 (rode) paprika
1 (pomedori) tomaat
20 gr velderwtjes (diepvries)
1 sjalot
1 teen knoflook
50 gr risottorijst
1/2 envelopje saffraandraadjes (ong. 0,3 gr)
1/2 tablet kippenbouillon (Maggi minder zout)
400 ml kokend water
1 el limoensap
1 1/2 el olijfolie
peper en zout
evt. klein stukje chorizo
* het liefst ontdooid



wok- of hapjespan met deksel


Kook water in de waterkoker.

Snijd de paprika en tomaat in kleine stukjes. Snipper de sjalot en pers de knoflook.

Heb je chorizo, verwijder dan het vliesje en snijd in kleine blokjes.

Snijd op een andere snijplank de kipfilet in kleine stukjes.

Maak bouillon van 1/2 tablet kippenbouillon met 400 ml kokend water uit de waterkoker.

Verhit een wok op middelhoog vuur.
– Heb je chorizo bak deze dan zonder olie of boter uit tot ze knapperig en bruin zijn. Leg op een bord met keukenpapier. Zet de pan met het bakvet terug op het vuur.
– Heb je geen chorizo verhit dan de wok op middelhoog vuur met 1 el olijfolie.

Voeg vervolgens de kip en zeevruchten toe, bestrooi met een klein beetje peper en zout en bak in 5 min. gaar. Blijf af en toe omscheppen. Leg de kip en zeevruchtenmengsel op een bord of kommetje.

Zet de pan terug op het vuur, draai het vuur helemaal laag en voeg 1/2 el olijfolie toe. Fruit de sjalot en knoflook 1 min.

Voeg de paprika toe, draai het vuur naar middelhoog en bak 3 min. Voeg de risottorijst toe en bak tot de korrels glazig zijn.

Voeg de tomaat, kippenbouillon, limoensap, saffraan, velderwtjes en een beetje peper toe en roer door. Laat dit zachtjes 18 min. pruttelen. Blijf wel af en toe roeren. Verdampt het vocht te snel, voeg dan evt. een beetje extra water toe en doe een deksel op de pan.

Na 18 min. moet al het vocht opgenomen zijn door de rijst. Proef of de rijst zacht is.
– Is de rijst nog hard, laat het dan nog even koken en voeg evt. een beetje extra water toe. Proef net zo lang tot de rijst zacht is.
– Is dit zo, voeg dan het vlees en vis toe, leg de deksel op de pan, draai het vuur laag en verwarm 5 min.

Buen provecho!!