Knolselderijsoep met parmezaan en sinaasappelgremolata

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Dit is een verrukkelijk recept uit het kookboek: Delicious, Lekker thuis!
Deze fluweelzachte soep is verwarmend op een koude avond!


KNOLSELDERIJSOEP MET PARMEZAAN EN SINAASAPPELGREMOLATA

Hoofdgerecht/ of voorgerecht voor 2x (of 2 personen) – 35 min.


500 gr knolselderij
2 sjalotjes
40 gr Parmezaanse kaas
1/2 tablet kippenbouillon
400 ml kokend water
100 ml slagroom
1 tl boter
peper

Sinaasappelgremolata:
1 volle tak bladpeterselie
1 teen knoflook
fijn geraspte schil van 1/2 sinaasappel
1 el geraspte Parmezaanse kaas
paar druppels olijfolie


hapjespan
bolzeef! (deze heb je echt nodig om de soep fluweelzacht te krijgen)
staafmixer
hoge maatbeker of pan om in de pureren
middelgrote pan


Snijd de knolselderij in plakken van 1 cm dik. Schil de plakken en snijd in blokjes van 1 x 1 cm. (hoe kleiner, hoe sneller gaar!)

Halveer de ui en snijd in halve ringetjes.

Smelt boter in een hapjespan op middelhoog vuur. Doe de knolselderij en de ui in de pan en bestrooi met een klein beetje peper. Roer door en verdeel de knolselderij over de pan. Zet de deksel op de pan en smoor 15 min. Roer af en toe door.

Kook water in de waterkoker.

Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas.

Maak een bouillon van 1/2 tablet kippenbouillon en 400 ml kokend water.

Voeg na 15 min. de Parmezaan (houd 1 el over) en bouillon toe. Roer door en breng aan de kook. Kook 5 min.

Voeg de slagroom toe en laat nog 5 min staan op laag vuur.

Knip ondertussen de bladpeterselie boven een kommetje in kleine stukjes. Was de sinaasappelschil en rasp deze boven het kommetje. Pers de knoflook erbij. Meng de peterselie, sinaasappelschil, knoflook met olie en 1 el Parmezaan door elkaar.

Pureer de soep met een staafmixer glad. Doe dit in een hoge maatbeker of pan.

Zet de bolzeef op een schone middelgrote pan. Schenk de gepureerde soep in de zeef en druk met de bolle kant van een lepel de soep door de zeef. Vergeet niet de onderkant van de zeef af te schrapen.

Proef de soep en voeg naar smaak een beetje peper toe. Vind je de soep te dik, voeg dan een beetje kokend water toe.

Doe de soep in een soepkom en bestrooi met de gremolata en druppel wat olijfolie erover.