Hertenbiefstuk met rode wijnsaus, knolselderijpuree, pompoenchips & een stoofpeertje

Zin om een keer lekker luxe en uitgebreid te koken? Dan is kerst het uitgelezen moment! Maak deze heerlijke hertenbiefstuk. Het lijkt een heel verhaal, maar ik heb het geprobeerd duidelijk en in de juiste volgorde op te schrijven. Je kan veel van te voren voorbereiden, dan is het niet zoveel werk meer voordat je het serveert. Dit gerecht is echt super lekker en zeker het proberen waard!!


HERTENBIEFSTUK MET RODE WIJNSAUS, KNOLSELDERIJPUREE, POMPOENCHIPS & EEN STOOFPEERTJE

Hoofdgerecht –  40 min. voorbereiding + 25 min. voor het serveren


1 hertenbiefstuk
100 gr knolselderij
100 gr aardappel
4 dunne plakjes flespompoen (smalle deel)
5 kastanjechampignons (of gemengde paddenstoelen)
1 stoofpeertje (klik hier voor het recept)
klein scheutje melk
olijfolie
peper en zout

Rode wijnsaus:
150 ml volle rode wijn
100 ml vleesfond
1 tl gembersiroop
1/2 sjalotje
1/2 teentje knoflook
2 takjes tijm 1 laurierblad
1 1/2  tl koude boter
peper


koekenpan
middelgrote pan
steelpan
bakblik met bakpapier
stekertje (rond, ster… wat je leuk vind)
aluminiumfolie
bolzeef
spuitzak met grote tuut


Wat je van te voren kan doen:

1. Begin met de stoofpeertjes. Klik hier voor het recept.

2. Maak dan de rode wijnsaus:
Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
Verhit een steelpan op laag vuur met een 1/2 tl boter.
Fruit de sjalot en knoflook 1 min.
Voeg de takjes tijm en het laurierblad toe.
Blus af met de rode wijn.
Voeg het vleesfond toe en gembersiroop toe.
Draai het vuur laag.
Breng aan de kook en laat het tot de helft inkoken.

Voeg een beetje peper toe. Proef, is de saus te zuur, doe er dan een beetje gembersiroop bij. Is die te zoet doe er dan een beetje rode wijn bij.
Zeef de saus boven een kommetje. En bewaar tot gebruik.

3. Snijd de pompoen in dunne plakjes en steek er vormpjes uit. Doe ze in een schaaltje, voeg een beetje olijfolie, peper en zout toe en schep door. Laat staan tot gebruik.

4. Snijd de knolselderij in plakken van 1 cm dik en snijd deze. Snijd de plakken in kleine blokjes (dan is het sneller gaar).
Schil de aardappels en snijd in kleine blokjes.
Doe de knolselderij en aardappel in een pan met koud water en laat staan.

5. Haal de hertenbiefstuk minimaal een half uur van te voren uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Moment suprême:

Begin met de…

1. Pompoenchips:
Verwarm de oven voor op 200˚C.
Verdeel de pompoen op een bakblik met bakpapier.
Zet 20 min. in de oven.

2. Knolselderijpuree:
Verhit op hoog vuur de pan met knolselderij en aardappel.
Kook 15 min.

3. Stoofpeertjes
Breng de stoofpeertjes aan de kook en laat zachtjes koken.

4. Paddenstoelen
Snijd ondertussen de champignons in plakjes. Heb je gemengde paddenstoelen snijd dan alleen de grote paddenstoelen in kleine stukjes.

4. Rode wijnsaus
Verwarm de rode wijnsaus in een steelpan. Als de saus warm is (niet koken) roer je 1 tl koude! boter door de saus (monteren). Laat op laag vuur staan (niet meer laten koken).

5. Knolselderijpuree:
Als de knolselderij klaar is giet je deze af en doe terug in de pan.
Schenk er een heel klein beetje melk bij en strooi er wat peper en zout over.
Stamp met een stamper of vork tot een puree.
Wil je het iets zachter (Mousseline) maken, schep dan de puree in een bolzeef en wrijf de puree met de bolle kanten van een lepel door de zeef heen. Zet er wel een kom onder om het op te vangen.
Schep alles in een spuitzak met grote opening. Wikkel in aluminiumfolie om warm te blijven.

6. Verwarm de borden in de oven.

7. Hertenbiefstuk
Verhit een koekenpan op hoog vuur.
Smeer de hertenbiefstuk in met olijfolie en bestrooi beide kanten met peper en zout.
Leg het vlees in de pan en bak 2 – 3 min. per kant.
Leg een stuk aluminiumfolie klaar met de glanzende kant naar boven.
Leg het vlees op de folie en vouw dicht.

Nu moet je een beetje tempo maken, voordat alles koud is….

8. Opmaak
Spuit toefjes knolselderijpuree verdeeld over het  warme bord. Laat ruimte voor het vlees vrij.
Steek de pompoenchipjes in de puree en verdeel de paddenstoelen eromheen.
Snijd het vlees in plakken en leg op het bord.
Verdeel de rode wijnsaus over het vlees en het bord.
Leg zet een stoofpeertje ernaast.

Wauw! Wat een luxe!!