Erwtensoep met munt & gebakken knolselderij

SAMSUNG CAMERA PICTURES

ERWTENSOEP MET MUNT & GEBAKKEN KNOLSELDERIJ

Hoofdgerecht – 40 min.


85 gr spliterwten.
150 gr knolselderij
1/2 prei
50 gr velderwten (diepvries)
1 laurierblaadje
1 tl limoensap
1 el olijfolie
1 tl ahorn-, agavesiroop of honing
450 ml kokend water
1/4 tablet groentebouillon
2 takken verse munt
peper en zout
1 plak roggebrood (bijv. per stuk verpakt)


middelgrote pan
wok of hapjespan
staafmixer


Kook water in een waterkoker.

Was de halve prei en snijd in dunne ringen. Snijd de knolselderij in plakken van 1 cm dik. Schil de plakken en snijd vervolgens in blokjes van 1 x 1 cm.

Doe de spliterwten, 3/4 van de knolselderij, 3/4 van de prei, het laurierblad, een beetje peper en een 1/4 bouillonblokje in een middelgrote pan. Schenk er 450 ml kokend water bij uit de waterkoker. Steek het gas aan en draai het vuur hoog. Roer alles goed door. Breng de soep aan de kook en kook 20 min. Als de soep kookt, draai je het vuur lager, maar het moet wel blijven koken. Roer regelmatig door.

Voeg na 20 min. de velderwten, limoensap en de blaadjes van 2 takken munt (bewaar een paar blaadjes voor de garnering) toe. Kook nog 10 min. Roer regelmatig door.

Verhit ondertussen een wok met 1 el olie op middelhoog vuur. Bak de rest van de knolselderij met de siroop in 10 min. goudbruin. Bestrooi met een beetje peper en zout. Draai vervolgens het vuur uit.

Verwijder het laurierblad en pureer de soep glad met een staafmixer. Proef, en breng op smaak met peper, zout en/of limoensap.

Schep de soep in een soepkom en verdeel de rest van prei erover. Leg daarop de gebakken knolselderij en knip de rest van de munt erover.

Lekker met roggebrood met boter.

 

Naar een idee uit de Allerhande.