Entrecote met aardappelpuree, zuurkool en kastanjechampignons met een twist

Entrecote met zuurkool en kastanjechampignons

ENTRECOTE MET AARDAPPELPUREE, ZUURKOOL EN KASTANJECHAMPIGNONS MET EEN TWIST

Hoofdgerecht – 25 min.


1 entrecote of (kogel) biefstuk (ong. 2 cm dik)
5 kleine aardappels (ong. 110 gr)
125 gr zuurkool
50 gr kastanjechampignons (of doe is gek en kies voor paddenstoelenmelange)
1 el sojasaus
klein scheutje melk of 1 tl crème fraise
2 el olie
peper en zout


2 kleine pannen
wokpan
aluminiumfolie


Haal het vlees uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Kook water in een waterkoker. Was de aardappel en snijd de lelijke plekjes eraf. Snijd de aardappels in blokjes van ongeveer 2 x 2 cm. Doe de aardappels in een kleine pan met kokend water uit de waterkoker en kook 15 min.

Doe de zuurkool met een klein beetje water in een andere kleine pan met deksel. Verwarm de zuurkool op laag vuur 10 min.

Verwijder met keukenpapier het zand van de champignons en snijd in kwarten.

Verhit, als de aardappels nog 5 min. moeten, een wokpan op hoog vuur. Smeer de entrecote in met 1 el olie en bestrooi beide kanten met peper en zout. Leg het vlees in de pan en bak 1,5 min. Draai het vlees vervolgens om en bak de andere kant ook 1,5 min. Leg een stuk aluminiumfolie klaar met de glimmende kant boven. Leg het vlees erop en vouw dicht.

Probeer vanaf nu een beetje tempo te maken, anders is je vlees koud voordat je gaat eten… en dat is zonde.

Zet de pan weer terug op het hoge vuur en doe 1 el olie in de pan. Bak de champignons 1 min. Doe de sojasaus erbij, deze wordt opgenomen door de champignons en draai vervolgens het vuur uit.

Giet ondertussen de aardappels af en doe ze terug in de pan. Doe een klein scheutje melk of 1 tl crème fraise in de pan en verhit even mee. Stamp de aardappels tot een grove puree met een stamppotstamper of een vork.

Giet de zuurkool af.

Leg de aardappelpuree in het midden van het bord. Maak daarop een bergje van de zuurkool en leg de champignons erop. Snijd evt. het vlees in repen en leg als een waaier aan de zijkant. Druppel naar smaak wat sojasaus erover (niet te veel, dan wordt het erg zout).

Hollands, maar dan toch even anders…