Ceviche (traditioneel)

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ceviche is een typisch Peruaans gerecht, waarbij verse rauwe vis en/ of schaaldieren gemarineerd (en dus gegaard) wordt in citrussap (meestal limoensap). Dit gerecht valt of staat met de kwaliteit van de vis. Je kunt er verschillende soorten vis voor gebruiken, bijv. zeebaars, schelvis, kabeljauw, maar ook zalm. In Peru wordt het meestal geserveerd met zoete aardappel, rode ui en mais. Het is een lekker fris en pittig gerechtje! Ideaal voor in het voorjaar en de zomer!


CEVICHE
(basis recept, vergelijkbaar met wat ik in Peru heb gegeten)

Lunch of voorgerecht – 35 min.


150 g VERSE! zeebaarsfilet (of schelvis- of kabeljauwfilet)
2 limoenen
1/3 rode chilipeper
1/4 kleine rode ui
1 kleine zoete aardappel (of 1/2 grote)
1 el geraspte gemberwortel
1 teentje knoflook
3 takjes koriander
zout


steelpan
staafmixer
citruspers
bolzeef
rasp


Kook water in een waterkoker.

Snijd de zoete aardappel in plakken van 1 cm dik. Schil de plakken en doe ze in een steelpan.

Snijd de chilipeper in kleine stukjes. Rasp de gemberwortel en pers de knoflook. Rasp de schil van een 1/2 limoen en pers de 2 limoenen. Snijd een stukje vis af van 20 gr en snijd in blokjes.

Doe de 1/2 van de chili peper, de gember, knoflook, 1 tak koriander (gewoon met steel), een mespuntje zout, het limoensap en 20 gram visblokjes in een hoge (maat)beker. Pureer met staafmixer. Laat staan.

Snijd de rest van de zeebaars in hele dunne, smalle reepjes en doe in een kommetje.

Schenk het gepureerde mengsel in een bolzeef met een kommetje eronder. Druk met de bolle kant van een lepel de puree door de zeef. Schenk de gezeefde marinade (tijgermelk heet dit) over de vis.

Snijd de ui in dunne ringen. Doe de rest van de chilipeper, ui en limoenrasp bij de vis. Knip de rest van de koriander erover en meng alles door elkaar.

Zet het kommetje met vis 20 min. in de koelkast.

Schenk kokend water uit de waterkoker in de steelpan met zoete aardappel tot de aardappel ruim onder staat. Breng aan de kook en kook in 15 min. gaar. Giet af.

Leg de plakken zoete aardappel op een bord en schep de ceviche ernaast.

Enjoy!!