Bietenrisotto met zalm

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Bij Valentijn denk ik aan roze en rood! Dus liet ik me inspireren door deze kleuren en maakte dit roze/ rode gerecht! Wauw, wat een mooie kleur op je bord! En natuurlijk met liefde gemaakt…. Want tsja liefde gaat door de maag! 


BIETENRISOTTO MET ZALM

Hoofdgerecht – 35 min.


1 zalmfilet (vers of ontdooid)
2 gekookte bieten
1/2 rode paprika
1 sjalot
1 teen knoflook
50 gr risottorijst
1/2 tablet kippenbouillon (Maggi minder zout)
500 ml kokend water
50 ml witte wijn of 1 el limoensap
2 el olijfolie
1/4 tl gemalen komijn
1 tl gedroogde of 1 volle tak tijm
evt. 1 laurierblaadje
Parmezaanse kaas
peper en zout


wok- of hapjespan met deksel
steelpan
bakblik met bakpapier


Haal de (ontdooide) zalm uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen.

Doe 500 ml in een steelpan met 1/2 tablet kippenbouillon. Breng op een klein pitje aan de kook, als het kookt draai je het vuur helemaal laag.

Ondertussen snijd je het stronkje en steeltje (is niet echt een steeltje, maar meer een sliertje) van de bietjes. Snijd de bieten in plakken van 1 cm dik. Kijk of er een schilletje omheen zit, zo ja, schil de plakken. Snijd de plakken vervolgens in blokjes van 1 x 1 cm. (Maak ze niet groter, dan wordt het zo grof). Doe de bietjes in het steelpannetje bij de bouillon.

Snipper de sjalot en pers de knoflook.

Verwarm een wok op laag vuur met 1 el olie. Fruit de sjalot en knoflook 1 min.

Voeg de risottorijst, tijm, komijn, laurierblad en peper toe en bak tot de rijstkorrels glazig zijn. Draai het vuur iets hoger. Blus af met de witte wijn of limoensap.

Schep bijv. met een soeplepel wat bietenbouillon met wat stukjes biet bij de risotto tot de rijst net onder staat. Roer door en zet de deksel op de pan. Zorg dat het zachtjes blijft koken.

Schep om de 4-5 min. wat bouillon bij de risotto en roer door.  Laat dit zachtjes in totaal 20 min. pruttelen.

Verwarm ondertussen de oven op 150 ˚C.

Leg de zalmfilet op een bakblik met bakpapier. Druppel er 1 el olie over en verdeel het met een kwastje of de bolle kant van een lepel over de zalmfilet. Bestrooi met wat peper en zout.

Snijd de paprika in kleine stukjes.

Als de risotto nog 8 min moet, zet je het bakblik in de voorverwarmde oven. En laat de zalm in 8 min. gaar worden.

Als de risotto nog 5 min. moet doe je de stukjes paprika erbij. En als er nog blokjes biet in de steelpan zitten schep je die eruit en doe ze ook bij de risotto.

Proef na 20 min. of de rijst zacht is. Is de rijst nog hard, laat het dan nog even koken en voeg evt. een beetje extra bouillon toe. Proef net zo lang tot de rijst zacht is.

Doe de risotto op een bord en leg de zalm erop. Bestrooi met Parmezaanse kaas.