The taste of…. Peru!

Vorig jaar september was ik in Peru. Wat een fantastisch mooi land is dat! Het is zo veelzijdig, mooie steden, kust, woestijn, diepe canyons, highlands en natuurlijk Machu Picchu…. Peru heeft het allemaal! En de Peruanen zijn enorm gastvrij en hebben altijd een glimlach op hun gezicht!

foto 4

Producten

Maar ook de Peruaanse keuken is heel divers. Het is een mix van Inca, Spaanse, Afrikaanse en een beetje Aziatische invloeden. In het land groeien veel goede ingrediënten zoals, o.a. quinoa, bonen, paprika’s en fruit. Maar de drie belangrijkste producten van het land zijn toch wel aardappelen, chili pepers en maïs. Voor wie dacht dat aardappelen typisch Nederlands is, helaas, de aardappel komt oorspronkelijk uit de Andes, waar Peru ook bij hoort. Peru kent veel verschillende soorten aardappelen, van zoete aardappelen tot aardappelen die tijdens het koken uit elkaar vallen tot poeder en gevriesdroogde aardappelen (deze zien eruit als een steen, heel raar). Verder vind je aan de kust veel verse vis en in de highlands eet men lama- en alpacavlees. Maar ook cavia (Cuy) kom je regelmatig tegen.

foto 3

Gerechten

Een van de bekendste Peruaanse gerechten is Ceviche. Dit is een gerecht waarbij verse rauwe vis en/ of schaaldieren gemarineerd (en dus gegaard) wordt in limoensap en zeezout. Je kunt er verschillende soorten vis voor gebruiken en het gerecht wordt meestal geserveerd met zoete aardappel, rode ui en mais. Ceviche wordt meestal tijdens de lunch gegeten, als de vissersboten terugkomen, verser kan niet.
Tip: Ben je in Peru en wil je ceviche eten, doe dit dan alleen aan de kust!! Als je bijv. in Cuzco (in de highlands) bent is de vis nooit meer vers, want het transport doet er soms dagen over om er te komen. Er bestaat dan een kans op voedselvergiftiging.

Een ander bekend gerecht is Causa. Dit is een gerecht met laagjes aardappelpuree, avocado, tomaat en tonijn. Maar het wordt op vele manieren gemaakt.

Lomo Saltado is een roerbakgerecht met rundvlees, tomaten, chili peper, aardappel en sojasaus en wordt meestal geserveerd met witte rijst.

Papa a la Huancaina, dat zijn plakjes gekookte aardappels met een topping. En daarin is de keuze reuze. Van groente, kaas, tot vis of vlees, alles kan je krijgen.

(Ik heb toen helaas niet van alles foto’s gemaakt)

Pisco

Maar last but not least… vergeet Pisco Sour niet. Dit is Peru’s populairste drankje en daar is men trots op! Pisco is de nationale drank, het is een sterke drank die wordt gedestilleerd uit druiven. Pisco sour is een cocktail van pisco, gemaakt met pisco, limoensap en daarop een laagje opgeklopt eiwit.

Liever een biertje? Probeer dan Cusqueῆa Dorada of Negra. Ook erg lekker.

En mocht je Inca Kola tegenkomen…niet doen!! Je tanden vallen spontaan uit je mond. Het is een fluoriderende gele frisdrank en smaakt naar bubblegum.

foto 2

Recepten

Nieuwsgierig geworden naar de Peruaanse keuken of wil je herinneringen ophalen? Ik heb een paar gerechten thuis gemaakt, hier vind je de recepten:

Toch liever naar Peru?

Mijn favoriete adresjes:

  1. Restaurant Canta Bana in Lima, Barranco. Hier vind je de beste ceviche. (adres kan ik niet meer vinden, dus even vragen als je in Lima bent)
  2. Mistura foodfestival in Lima. Vind plaats in september, ook hier vind je heerlijke ceviche)
  3. Picanteria La Nueva Palomino in Arequipa. Een traditioneel Peruaans restaurant. Dit mag je niet missen! (Pasaje Leoncio Prado 122)
  4. Restaurant Hatunpa in Arequipa. Hier vind je de lekkerste aardappelgerechten. (Ugarte 208)
  5. Chaqchao in Arequipa. Voor een lekkere kop koffie en chocola! (Santa Catalina 204)
  6. Restaurant Green Point San Blas in Cuzco. Heerlijk vegetarisch lunchspot! (Calle Carmen Bajo)

foto 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volgende maand ben ik in Nicaragua…. Dus probeer ik jullie op de hoogte te houden van alle ervaringen!

 

 

1 gedachte op “The taste of…. Peru!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.